امتیاز بدهید

بررسی عوامل سیاه شدن زودپز

این موضوع یکی از سؤالات رایج و مرسومی است که اغلب بانوان خانه دار با آن روبه رو هستند. یکی از لوازمی که در محیط آشپزخانه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد؛ زودپز است.

استفاده درست از لوازم خانگی بر طول عمر آنها می افزاید و ضمناً باعث می شود که ظاهر آنها تمیز و لوکس باقی بماند. اما در برخی مواقع بعد از مدتی استفاده، متوجه می شویم که دیواره های داخلی و خارجی زودپز دچار تغییر رنگ شده است به طوری که سیاه شدن آن ظاهر نامطلوبی به زودپز بخشیده به گونه ای که شخص تمایل ندارد که برای پخت غذا از آن استفاده نماید.

توجه به جنس زودپز هنگام خرید!

یکی از نکاتی که می تواند در جلوگیری از سیاه شدن زودپز کمک کند توجه به جنس زودپز قبل از خرید است. بهترین نوع زودپز از جنس آلیاژ های سنگین و ضد زنگ است.

بیشتر زودپز های موجود در بازار ایران از جنس استیل ضد زنگ، چدن، فولاد ضد زنگ، آلومینیوم و … بوده که در پخت غذا بسیار تاثیر گذار خواهد بود. انتخاب جنس های متفرقه و بی کیفیت باعث می شود تا طعم و بوی غذا تغییر کند همچنین به مرور زمان بدنه تحت تاثیر گرما و فشار داخلی قرار می گیرد و سیاه خواهد شد.

بدنه بیشتر زودپز‌ها از استیل، فولاد ضد زنگ یا آلیاژ آلومینیوم ساخته می‌شود؛ اما پس از سیاه شدن بدنه یا داخل زودپز بسته به جنس دیگ باید از روش‌های مختلفی استفاده کنید. چنانچه با علل سیاه شدن زودپز آشنا باشید، می‌توانید اقدامات لازم را برای جلوگیری از سیاه شدن زودپز انجام دهید.

در برابر حرارت و دود از آن محافظت کنید

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام آشپزی و پخت غذا بر روی اجاق گاز مجبور به استفاده از زودپز شده باشید. از آنجایی که اجاق گاز است و حرارت منتشر می کند احتمال سیاه شدن زودپز وجود دارد. پس سعی کنید هنگام استفاده از زودپز آن را از حرارت دور نگهدارید.

کم بودن آب در زودپز

اگر از زودپز برای پخت مواد غذایی استفاده می‌کنید، سعی کنید که آب به مقدار کافی داخل آن بریزید؛ زیرا مقداری از آب به هنگام پخت‌وپز تبخیر می‌شود. چنانچه همه آب موجود در غذا تبخیر شود، مواد غذایی و دیواره‌ها می‌سوزد یا مواد غذایی با دیواره و کف دستگاه می‌چسبد.

برخی مواد غذایی!

برخی مواد غذایی هنگامی که پخته می‌شوند، آب را سیاه می‌کنند و باعث سیاه شدن ظرف یا قابلمه می‌شوند. لوبیا قرمز و قارچ، تخم مرغ و … جزو این دسته مواد غذایی هستند؛ اگر قصد پختن این مواد را داخل زودپز دارید باید بدانید به احتمال زیاد پس از پخت غذا، دیواره داخلی زودپز سیاه می‌شود.

نوع غذایی که انتخاب می کنید در زودپز پخته شود می تواند از سیاه شدن آن جلوگیری کند به طور مثال جلوگیری از پخت قارچ و یا لبو که پس از پخته شدن با تغییر رنگ همراه است می تواند از زودپز شما در برابر سیاه شدن محافظت نماید.

قرار دادن زودپز در آب سرد

بسیاری از افراد بر این باورند که اگر زودپز را بعد از کامل شدن زمان پخت، در آب سرد قرار دهند، بدنه زودپز زودتر سرد می‌شود؛ در نتیجه می‌توان درب آب را سریع‌تر باز کرد یا مواد غذایی داخل آن زودتر خنک شده و سریع‌تر می‌توان غذا را میل کرد.

این باور نادرست باعث سیاه شدن داخل زودپز می‌شود و همواره یک دلیل سیاه شدن زودپز استیل است.

خراب بودن سوپاپ یا لاستیک

این موضوع باعث می‌شود که اطراف درب زودپز به خوبی پوشش داده نشود و بخار زیادی از اطراف آن به بیرون نشت کند. افزایش خروج بخار آب باعث کاهش آب داخل زودپز می‌شود و بدنه زودپز و داخل آن می‌سوزد و سیاه می‌شود؛ بنابراین خرابی لاستیک دور درب زودپز می‌تواند علت سیاه شدن زودپز شما باشد.

شستن زودپز با ماشین ظرفشویی

شست‌وشوی زودپز استیل در ماشین ظرفشویی از دیگر دلایل سیاه شدن زودپز استیل به شمار می‌رود. ماشین ظرفشویی از آب با درجه حرارت بالا و مواد شوینده قوی برای شست‌وشوی ظروف استفاده می‌کند. این موارد در برخی اوقات ممکن است باعث تغییر رنگ، لکه انداختن روی آن‌ها و سیاه شدن زودپز استیل ‌شود.

نکته

در صورتی که غذا داخل زودپز شما سوخت و سیاهی آن داخل دیگ باقی ماند چندین مرتبه زودپز را بشوید تا کاملا این سیاهی از بین برد. اگر این سیاهی باقی بماند نه تنها ظاهری بد خواهد داشت بلکه از لحاظ بهداشتی باعث سرطان خواهد شد.

اسکاچ های سفت و محکم به هیچ عنوان مناسب تمیز کردن ظروف استیل و زودپز نخواهد بود پس از پارچه های نرم برای تمیز کردن زودپز استفاده نمایید. همچنین شوینده های بسیار قوی می توانند به بدنه زودپز آسیب وارد کنند پس بهتر است از استفاده آنها پرهیز کنید.