روش های نگهداری رب گوجه فرنگی
همه رب را به صورت ۱ جا در ظرف نریزید. بعد از هر بار اضافه کردن رب با قاشق یا ملاقه، شیشه یا ظرف پلاستیکی را تکان دهید یا با قاشق به صورت افقی به هم بزنید تا هوای موجود در آن، تخلیه شود.
فریز کردن رب یکی از بهترین راههای نگهداری رب گوجه فرنگی است، چون مواد مغذی رب تا حد زیادی حفظ میشود و مدت زمان طولانی تری میتوان از رب نگهداری کرد بدون این که کپک بزند. از طرفی نقطه انجماد رب به گونهای است که هنگام قرار دادن در فریزر، کاملا یخ نمیزند.
میتوانید برای فریز کردن رب، از پاکتهای پلاستیکی زیپ کیپ استفاده کنید. در این صورت، ۱ لایه با قطر ۱ یا ۲ سانتی متر از رب را در پلاستیک بریزید و هر بار به میزان لازم، از رب را جدا و استفاده کنید.
اگر آثاری از کپک زدگی روی رب گوجه دیدید، از بقیه رب استفاده نکنید. هر چند بقیه قسمتهای رب ممکن است در ظاهر، سالم و بدون کپک باشند، ولی خوب در خاطر داشته باشید که این قارچها در کل رب گوجه وجود می دارند و شما با چشم غیر مسلح قادر به دیدن آنها نیستید هر چند احتمال بروز مسمومیت در مورد آنها وجود دارد.
ابتدا ظرف پلاستیکی یا شیشه ای را کاملاً تمیز کرده و بشویید و اجازه دهید تا خشک شود. رب گوجه ای را که در قوطی از بازار تهیه نموده اید را باز کردن و آن را با یک قاشق کاملاً تمیز به ظرف شیشه ای یا پلاستیکی جابجا کنید. رب گوجه را یک جا نریزید هر چند قاشق که می ریزید قاشق را چند مرتبه به صورت خطی در ظرف حرکت دهید تا حباب یا فضایی از هوا در زیر رب باقی نماند زیرا باعث کپک زدن و فساد رب می شود.
مجددا بقیه رب را از قوطی یا شیشه به ظرف پلاستیکی جابجا کرده و باز هم با حرکت دادن قاشق هوای موجود در ظرف پلاستیکی را با رب پر کنید. درب ظرف را محکم ببندید و آن را در یکی از طبقه های سردتر یخچال بگذارید. پیش از استفاده رب گوجه فرنگی حتماً از بهداشتی بودن آن اطمینان پیدا کرده و از انبار کردن رب هم بپرهیزید.
نخست آنکه بهترین ظرف برای مراقبت رب خانگی ظرف شیشه ای است که به خوبی درب آن سفت می شود . شیشه با ماده ی داخلی اش عکس العمل نمی دهد و این کمک می کند رب شما خالص و جدید بماند.
این که رب خانگی را در فریزر نگهداری کنید و یا در یخچال، اختلاف چندانی ندارد، می توانید یکی از شیشه های مورد نیاز را در طبقه های بالایی یخچال بگذارید و ما بقی را در فریزر بگذارید و به مرور بیرون بیاورید. نکته ی مهمی که در این جا موجود است این است که درصورتی که تصمیم دارید رب خانگی خود را در فریزر نگهداری کنید، ظرف ها را به طور کامل پر نکنید تا در فریزر نترکند.
استفاده هر مدل ماده غذایی که کپک زده باشد برای سلامتی مضر است و حتی برداشتن قسمت کپک زده و استفاده باقی مانده آن که به نظر سالم می آید هم توصیه نمی شود. هنگامی که یک ماده غذایی کپک می زند، بیانگر وجود قارچ در آن است بدین ترتیب حتی اگر قسمت کپک زده را از رب بیرون کنید، احتمال وجود اسپور های قارچ و سم موجود در آن در سایر رب موجود است.
کپک ها در زمان رشد خود، ماده ای به اسم مایکوتوکسین تولید می کنند که برای تندرستی انسان زیان آور است. نتایج تحقيقات متخصصان نشان داده است، مایکوتوکسین در طولانی مدت باعث پیدایش بیماری های مزمن می شود و برخی از اقسام آن هم امکان دارد سبب بروز سرطان کبد شود. کپک ها در محیط گرم و مرطوب رشد می کنند ، بدین ترتیب نخستین اقدام برای جلوگیری از کپک زدن ماده های غذایی نگهداری آنها در محیط خنک و خشک است.
کنسرو کردن ماده های غذایی یا فرآوری خانگی و نگهداری آن ها، همیشه بهترین راه برای مراقبت آن ها است خواه، آن ها گوجه فرنگی، فلفل یا زیتون هستند، یا هرچیز ديگر دلیل های زیادی برای انجام این کار وجود دارد.