روش های جلوگیری از سیاه شدن موز
یکی از مشکلاتی که اکثر افراد با آن درگیر هستند این است که امروز که موز می خرند، برای فردا سیاه شده و غیر قابل استفاده برای مهمانی می شود! در این مطلب به شما راهکارهای متفاوتی برای جلوگیری از سیاه شدن موز ارائه می دهیم که شما را راهنمایی کند تا به مشکل نخورید.
سیاه شدن موز به 2 دلیل اتفاق میافتد؛ علت اول تنفس بالای موز و علت دوم وجود آنزیمی به نام پلیفنول اکسیداز است.
وقتی موز تحت فشار قرار میگیرد یا ضربه میبیند این آنزیم در میوه ترشح و باعث سیاه شدن آن میشود بنابراین وقتی میخواهید موز را از شاخهاش جدا کنید، میوه را نگیرید و فشار ندهید بلکه آن را در قسمت بالا و از چوبش ببرید. نقطههای سیاه رنگی که روی پوست موز میبینید هم ناشی از تنفس موز است که باعث نکروز شدن یا از بین رفتن قسمتهای کوچکی از بافت پوست میشود.
علل گوناگونی باعث سیاه شدن موز میشوند. در زمانی که برشی از روی موز میبرید و آن را نوش جان میکنید، اکسیژن موجب تأثیر بر روی آنزیمهای موز میشود و این عامل دلیلی برای قهوهای شدن رنگ موز است. علت اینکه پوست موز قهوهای و سیاه میشود، شکسته شدن رنگدانههای زرد موجود روی پوست آن است که سبب ایجاد رنگ تیره میشود. موز را میبایست به شکلی نگهداری کرد که در زمان استفاده، تازه و خوشمزه باشد.
تغییر رنگ در موز نشانه آن نیست که شما آن را بد تصور کنید. این یک بخشی از فراینده رسیده شدن موز است. هر چقدر تغییر رنگ در موز بیشتر باشد نشانه رسیدهتر شدن و شیرینتر شدن آن بیشتر است. اگر شما اصرار دارید که موزتان حتما کاملا رسیده شده باشد، باید به نشاسته درون موز فرصت دهید تا به قند تبدیل شود تا شما بتوانید از شیرنی آن نهایت لذت را ببرید. یک میوه کاملا رسیده به شکلی که پوست آن سیاه شده باشد را نیز میتوان استفاده کرد به شرط آنکه از وسط میوه استفاده کنید. پوست و حاشیههای له شده آن را جدا کنید، البته اگر موز به این حد رسیده باشد، باید درون یخچال نگهداری شود، زیرا در محیط اتاق خیلی زودتر فاسد میشود.
جهت جلوگیری از سیاه شدن موز، سیب و قارچ، چارهِ کار استفاده از چند قطره لیموترش است. کافی است پس از پوست کندن و قاچ کردن این مواد آن ها را در کاسهای بریزید و مقدار کمی (نصف یک لیموترش کوچک کافی است) آبلیموی تازه روی آن بچکانید و ظرف را طوری تکان دهید که آبلیموها به تمام مواد آغشته شوند. حال میتوانید با خیال راحت قارچ را با همان رنگ اولیهِ خود در فریزر قرار دهید و با موز و سیب خود نیز سالاد میوهای درست کنید که سیاه نشود.
برای اینکه از سیاه شدن موز ها جلوگیری کنید از مقداری آبمیوه استفاده کنید. میوه های زیادی هستند که می توانید از آنها استفاده کنید مثل لیموشیرین، پرتقال، کنسرو آناناس، گریپ فروت و حتی لیموترش را می توان ذکر کرد که از میوه های اسیدی هستند و به همین دلیل نمی گذارند رنگ موز سیاه شود.روش های طلایی برای جلوگیری از سیاه شدن موز
اگر موز ها را خرده کرده اید اما حواستان نبوده به آن ها آبمیوه بزنید، باز هم راه برگرداندن رنگ روشن به موز ها مقداری آبمیوه است:آب کنسرو آناناس یا گریپ فروت تا حد زیادی می تواند این تغییر رنگ موز را جبران کند.
سیاه شدن موز به دلیل آنزیمی به نام پلی فنول اکسیداز اتفاق می افتد. این آنزیم درواقع با قرار گرفتن در معرض اکسیژن فعال می شود و موجب افزایش تولید ملانین و سیاه شدن پوست موز و رسیدن میوه می گردد. با گذشت زمان این اکسیدان به داخل موز نیز رسوخ می کند و منجر به سیاه شدن موز می شود. معمولاً این فرآیند در شرایط آب و هوایی گرم رخ می دهد. از همین رو قرار دادن به موقع موز در یخچال و همچنین جلوگیری از ورود اکسیژن به بافت موز موجب جلوگیری از سیاه شدن موز می شود.
بهتر است بدانید که موز بعد از رسیدن نرم تر، شیرین تر، خوشمزه تر و قهوه ای تر می شود. در اکثر مواقع سیاه شدن موز نشانه خراب شدن آن نیست. بلکه نشان دهنده رسیدن میوه است. درواقع تبدیل نشاسته به شکر در موز موجب ایجاد لکه هایی قهوه ای رنگ روی پوست آن می شود. به علاوه در اکثر مواقع در مراحل اولیه سیاه شدن موز تنها برای پوست آن رخ می دهد.
اگر در این شرایط پوست موز را جدا کنید، متوجه می شوید که موز کاملاً رسیده و زرد رنگ است و تغییری در رنگ آن ایجاد نشده است. بعد از مدتی سیاه شدن موز از پوست به میوه آن نیز منتقل می شود و موز شروع به سیاه شدن می کند. توجه داشته باشید که اگر موز شما همراه با سیاه شدن بوی کپک و خرابی بدهد، دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
موز گاز اتیلن را از طریق ساقه های خود آزاد می کند. هر چقدر این گاز بیشتر آزاد شود، موز زودتر رسیده و سیاه می شود. برای جلوگیری از سیاه شدن موز می توانید یک پلاستیک یا سلفون را در بخش انتهای ساقه موز بپیچید. این کار مانع خروج گاز اتیلن و در نتیجه تازه ماندن موز می شود.
اگر مصرف موز در خانه شما زیاد است، بهتر است این روش را امتحان کنید. به طور معمول ایجاد فشار روی پوست موز موجب سیاه شدن آن می شود. آویزان کردن خوشه موز با ساق روی یک قسمت از تراس یا فضای خنک آشپزخانه می تواند گردش هوای بهتری در همه بخش های میوه ایجاد کند و از سیاه شدن موز جلوگیری کند.
اگر موز را در یخچال نگه می دارید و دائم با خودتان فکر می کنید که چکار کنم موز توی یخچال سیاه نشه، بهتر است بدانید که گاهی میوه های دیگر مسبب خراب شدن موز هستند. قرار گرفتن موز در کنار میوه های رسیده می تواند روند رسیدن موز را نیز سریع کند. بهتر است موز را جدا از سایر میوه ها در یخچال قرار دهید تا زود سیاه نشود.
موز میوه گرمسیری است و قرار گرفتن آن در معرض گرما موجب می شود تا به سرعت پخته شود. برای افزایش ماندگاری موز باید موز را از گرما دور کنید. نور مستقیم خورشید می تواند روند سیاه شدن موز را سریع تر کند. بنابراین بهتر است موزها را در مکانی تاریک و خنک نگهداری نمایید.
یکی از مشکلاتی که خیلی از خانم ها با آن روبرو می شوند، سیاه شدن موز بعد از نصف کردن آن است. برای جلوگیری از سیاه شدن موز می توانید مقداری آب میوه روی موزها بریزید. آب میوه های اسیدی مثل آناناس، گریپ فروت و لیمو ترش مانع سیاه شدن موز می شود.
برای نگهداری از موز و جلوگیری از سیاه شدن آن روش های زیادی وجود دارد. اما به هر حال تمام این روش ها می تواند تنها کمی فرآیند رسیدن و سیاه شدن موز را کندتر کند. موز میوه ای است که با رسیدن شروع به سیاه شدن می کند همان طور که گفته شد سیاه شدن موز نشانه خراب شدن آن نیست. در صورتی که به خوردن موز سیاه علاقه ای ندارید، می توانید از آن برای تهیه کیک و شیرین های موزی استفاده کنید.