خواص زنجبیل
جنس زنجبیل سردهای از تیره زنجبیلیان علفی ایستاده چند ساله با حدود ۷۰ گونه بومی آسیای جنوب شرقی است با ساقه باریک و نی مانند و برگ های سرنیزهای سـبز براق که از زمین ساقهای غدهای می رویند؛ گل های آنها سبز مایل به زرد با لبهای ارغوانی و لکههای کرم رنـگ و گل آذین مخروطی و کوچک و سنبلهای متراکم است که در تابستان از زمین ساقه بیرون می زند.
زنجبیل که تاریخچه مصرف آن به ۵۰۰۰ سال پیش برمیگردد، از گیاه زرد رنگ دارای رگههای بنفش با نام علمی Zingiber officinale بدست می آید. اگر چه معمولاً از زنجبیل به عنوان ریشه آن گیاه نام برده می شود ولی در اصل قسمت مورد استفاده گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی آن است که ریزوم نام دارد.
خواص زنجبیل برای سلامتی به خوبی مستند شده است و در سراسر جهان به عنوان یک دارویی طبیعی هزاران سال است که استفاده می شود. در واقع در متون بسیاری از کتب طب سنتی چینی، رومی، یونانی، عربی و سانسکریت، استفاده از ریشه زنجبیل برای کمک به بهبود سلامت و درمان بیماری ها ذکر شده است
زنجبیل باعث کاهش سطح قند خون شده و مصرف منظم آن از بروز دیابت نوع 2 و چاقی پیشگیری می کند. زنجبیل همچنین خطر ابتلا به نفروپاتی دیابتی (آسیب کلیه ناشی از قند خون بالا) را کاهش می دهد و می تواند حساسیت انسولین را افزایش دهد و قابلیت تعادل و حفظ میزان مناسب قند خون را نیز داراست.
زنجبیل می تواند در یک رژیم غذایی با چربی بالا با فعال کردن مسیر PPARδ، ظرفیت تحمل ورزش را افزایش دهد. همچنین یک مطالعه توسط دانشمندان آمریکایی نشان داده که مصرف زنجبیل تازه یا پودر زنجبیل در رژیم غذایی اشتها را کاهش می دهد و به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
خمیر زنجبیل خاصیت ضد التهابی دارد و برای درمان روماتیسم، یا درد آرتروز بسیار مفید است. 1 قاشق غذاخوری پودر زنجبیل (یا زنجبیل تازه رنده شده)، 5 قطره اسانس اوکالیپتوس، و 2 قاشق چای خوری روغن زیتون (یا روغن کنجد). بر روی ناحیه دردناک، ماساژ داده و با یک پارچه می بندیم تا گرم شود پس از چند ساعت با آب گرم می شوئیم.
زنجبیل خاصیت ضد پیری دارد، زیرا دارای بیش از ۴۰ ترکیب آنتی اکسیدانی است که سموم بدن را از بین برده و با بهبود جریان خون به تغذیه و اکسیژن رسانی بهتر به پوست کمک میکنند.
از سوی دیگر خواص آنتی اکسیدانی زنجبیل از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد روی پوست جلوگیری کرده و الاستیک پوست را بهبود میبخشد.
زنجبیل یک ضدالتهاب طبیعی است که به آرام شدن پوست آسیبدیده یا پوستی که کمی ملتهب است کمک میکند. همزمان گردش خون را هم بهبود میدهد. کسانی که آسم دارند توجه کنند: یکی دو قطره عصارهی زنجبیل به همراه مادهای مثل روغن زیتون حسابی آرامشبخش است.
برای درمان شوره دیگر شامپوهای موضعی شیمیایی را لازم ندارید، چون خواص ضدعفونیکنندهی زنجبیل برای مبارزه با قارچی که باعث شوره میشود عالی است. برای اینکار کمی زنجبیل رنده شده را با آب مخلوط کرده و در یک بطری اسپری بریزید. مخلوط را مستقیم روی کف سر اسپری کنید.
یکی از خواص زنجبیل لایه برداری پوست است. خیلی راحت میتوانید برای خودتان در خانه اسکراب بدن و صورت تهیه کنید. بافت دانه دانهی زنجبیل شما را از سلولهای مُردهی پوست خلاص میکند. آن را با عسل مومدار مخلوط کنید و از بوی فوقالعادهاش لذت ببرید.
مگر کسی هم هست که رشد سریعتر برای موهایش نخواهد؟ زنجبیل معمولا به خاطر ترکیب فعال روغنهای فرّار و آنتیاکسیدانی که دارد یکی از مهمترین اجزاء محصولات تجاری مربوط به بهداشت مو است. اگر آن را به همان شکل که در قسمت «ضدشوره» گفتم استفاده کنید، گردش خون را در فولیکولهای مو سرعت بخشیده و باعث رشد بیشتر میشود.
سرماخوردگی چیز مزخرفی است اما از دست آن ویروس لعنتی هم نمیشود فرار کرد. اما میشود به زنجبیل پناه برد! زنجبیل منبع اصلی دکونژستان (مادهی ضد احتقان) است. موقع سرماخوردگی لذتی بالاتر از این نیست که با یک فنجان چای داغ زنجبیل زیر پتو بخزید. بهترین کار این است که ترکیبی از زنجبیل خُرد شده با آب داغ، آبلیمو و عسل را به بدن بزنید.
دفعهی بعد که عضلهتان کشیده شد یا موقع خواب سرتان بد افتاد و گردنتان خشک شد چند قطره روغن زنجبیل به آب داخل وان اضافه کنید. حتی میتوانید کمی خمیر زنجبیل گرم شده را مستقیما به ناحیهی دردناک بمالید. خوردن یک قاشق پودر زنجبیل در روز اول عادت ماهانه هم میتواند به کم شدن دردهای شکمی کمک کند.
زنجبیل میتواند بهطور قابلتوجهی قند خون و خطر بیماری های قلبی را کاهش دهد. خاصیت دیگر زنجبیل -که اخیرا تحقیقاتی بر روی آن صورت گرفته- ضددیابت بودن آن است. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ بر روی ۴۱ نفر از مبتلایان به دیابت نوع دو انجام گرفت، مشاهده شد مصرف ۲ گرم پودر زنجبیل میتواند قند ناشتا را تا ۱۲٪ کاهش دهد.
زنجبیل همچنین حاوی انواع مختلف ویتامین همچون فولات، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین C و مواد معدنی همچون منیزیم، فسفر، زینک، آهن و غیره می باشد.